maandag 27 februari 2012

Elektriciteit uit zonnepanelen goedkoper dan gewone stroom

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk gedaald.
Daardoor is stroom uit zonnepanelen nu goedkoper dan elektriciteit die je koopt van de energieleverancier.

Enkele jaren geleden was de aanschaf van zonnepanelen alleen interessant als er subsidie werd gegeven door de overheid. Maar de prijs van een zonnepanelen systeem is de afgelopen jaren gehalveerd. Daardoor is stroom uit zonnepanelen voor consumenten op dit moment ruim 2 keer goedkoper. Hoe zit dat?
Ruim 2 keer goedkoper
Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt per jaar 3.500 kilowattuur elektriciteit. Een zonnepanelen systeem dat 3.500 kilowattuur elektriciteit kan produceren kost € 8.000,-. Zo’n systeem gaat 25 jaar mee. Het kost je per jaar dus € 320,- om 3.500 kilowattuur elektriciteit te maken. 1 kilowattuur kost minder dan 10 eurocent. Bij de energieleverancier betaal je 23 eurocent. Je bent ruim 2 keer goedkoper uit.

Geen belasting
De overheid heeft de belasting op energie fors verhoogd. Van de 23 eurocent die de energieleverancier in rekening brengt, gaat 14 eurocent naar de overheid. Er blijft dus 9 eurocent over. De prijs voor het maken van de elektriciteit in de energiecentrale is daarmee bijna gelijk aan de prijs van elektriciteit uit zonnepanelen. Met zonnepanelen betaal je geen energiebelasting over de opgewekte elektriciteit. Dat scheelt je per kilowattuur 14 eurocent. Juist daardoor is elektriciteit uit zonnepanelen bijzonder interessant.

Zon, kolen en gas
Ook het milieu speelt een rol. Elektriciteit uit zonnepanelen belast het milieu niet. Energiecentrales, die elektriciteit maken met kolen of gas, stoten onder meer CO2 uit. Ook hier wint het zelf maken van elektriciteit met zonnepanelen het van de energieleverancier.

Stroomprijs-ontwikkeling
In het jaar 2000 kostte 1 kilowattuur 12 eurocent. Op dit moment is de prijs 23 eurocent. Bijna een verdubbeling. Niemand weet of de energieprijzen blijven stijgen. Maar de onrust in het Midden-Oosten en het schaarser worden van fossiele brandstoffen werken dalende prijzen niet in de hand.